Ljubljana workation citytrip

De 5 beste manieren voor een succesvolle Ljubljana workation / citytrip

Weer een mooie workation / citytrip uitkiezen om indrukken op te doen en nieuwe dingen te ontdekken als reisblogger. Vreselijk he! Deze keer viel ons oog op een Ljubljana citytrip in Slovenië. Huh? Daar wisten we eigenlijk weinig van, dus boeken maar en ons lekker laten verassen. Natuurlijk ben ik als voorstander van remote werken altijd op zoek naar plekken om werk & plezier te mixen, dus lees vooral over mijn ervaringen of Ljubljana daar geschikt voor is. Duh…..ja dus!

 

Groen en knus – Ljubljana citytrip

Het viel ons vanuit het vliegtuig al op. Wat een mooie groene omgeving. Bergen? Zeker! Ljubljana ligt in een soort van dal/vlakte en daarom is het heel goed en makkelijk om je hier te verplaatsen. De burgemeester van deze stad heeft punten gescoord, want het is een echte groene stad is geworden. Zo heeft hij bijvoorbeeld parkeerterreinen onder de grond laten plaatsen, de stad autovrij gemaakt, heel veel bomen en parkjes gemaakt én alle afvalbakken voorzien van gescheiden inzameling. Wat een topper!

Highlights in en rondom Ljubjana

1. Fietstour van Baja Bikes

Als je mijn blogs leest, zie je dat ik een echte Nederlandse ben, die van fietsen houdt. Dus Bajabikes en ik passen heel goed bij elkaar. Nu zeker al 10+ keer gedaan, altijd goed georganiseerde fietstochten, dus zij zijn zeker een aanrader! De gids wist super veel en was heel aardig. Valt nooit tegen eigenlijk, deze fietstochten!

2. Meer van Bled en Bohinj

In de groene valleien van de Sloveense Alpen zijn twee schitterende meren. Wij gingen naar Lake Bled, met een prachtig middeleeuws kasteel en een romantisch eiland in het meer. Het meer van Bohinj ligt iets verder, in een rustige vallei van het Triglav Nationaal Park. Daar zitten wat minder toeristen, maar het is net zo mooi.

Je kunt een auto huren om vanuit de hoofdstad rond te reizen, maar wij pakten de bus. Voor een paar euro zit je na ruim 1 uur reizen in een mooi dorpje aan een mega helder meer. Half mei gaat daar het natuurzwembad ook open en kun je voor € 10 entree heerlijk zwemmen in het koele water tussen de bergen. Wij hebben voor € 10 ook lekker een ligstoel gehuurd.

Trek? Ga dan lekker wat eten bij het restaurant erboven, heb je ook nog eens een super uitzicht. Aanrader!

3. Kasteel: klimmen & met de kabelbaan

Al dwalend door het historische stadscentrum van Ljubljana, zagen wij een paadje naar boven. Via de mooie huizen en architectuur van de stad, had ieder gebouw wel weer een mooi verhaal. Ook het kasteel/ford Ljubljanski Grad is prachtig en vrij toegankelijk. Mooie trouwplek ook, bleek! Terug vonden wij de kabelbaan naar beneden – voor € 2,40 – vanaf het kasteel. Scheelde ons weer een steile klim. Onderaan zit trouwens een heerlijk restaurant Café Cokl, bestel daar vooral de pasta, Mmmmmmm!

4. Tivoli park

Is het warm? Kijk dan vooral eens in dit grootste park van Ljubljana. Het is aan de rand van het centrum, maar is heel groot tot zelfs wijken in het noorden, zuiden en westen.

Het park werd aangelegd in 1813 en is vernoemd naar de Parijse Jardins de Tivoli. In de jaren 1920 werd het de Jakopič Promenade ontworpen. Deze loopt tot aan het kasteel. kasteel van Ljubljana. En is gelijk in de buurt van het Nationale Museum voor Hedendaagse Geschiedenis en de Tivoli-sporthal (met zwembad).

 

5. Grachten en boottocht

Wandel langs alle terrasjes langs de grachten. Vooral op vrijdag, bij de foodmarket is het druk. Kom meer te weten over Ljubljana door een stadswandeling of ontspan tijdens een rondvaart over de rivier de Ljubljanica.

Overnachten

Wij zoeken voor een stedentrip altijd via booking.com om een leuke B&B te vinden. Hieronder kun je alvast zoeken. In het centrum zijn er veel betaalbare locaties. Wij zaten in City Hotel aan de rand van het centrum, met alles op 5-10 minuten op loopafstand!

Het hotel zat op 5 minuten lopen van het treinstation en de bushaltes waar je na een shuttlebus vanaf het vliegveld na 45 aankomt. Ook heeft het hotel een uitmuntend ontbijtbuffet.

Praktische informatie

  • Reistijd: Je kunt eigenlijk het hele jaar door goed naar Dublin reizen. In de zomers kan het heel warm worden en in de winters juist heel koud (en sneeuw!).
  • Transport: Goed te lopen, bussen en trein in en naar luchthaven of andere dorpen.
  • Grenscontrole: Geen visum nodig, maar wel een paspoort of ID kaart die nog 3 maanden geldig is
  • Veiligheid: Het is een veilig land, weinig criminaliteit.
  • Geld: Het is net goedkoper dan in Nederland. Je kunt gewoon betalen met de Euro. Niet overal pinplekken en contactloos betalen, dus neem ook zeker cash mee.
  • Medisch: Geen bijzonderheden
  • Eten: Niet echt een eigen eetcultuur, maar er is van alles te halen. Wij vonden italiaanse pasta erg lekker daar. Aan de kust is vis zeker een aanrader. Het is niet verplicht om fooi te geven, maar het wordt wel op prijs gesteld.