remote werken istanbul

Remote werken vanuit kleurrijk Istanbul: 7 mystieke plekken

Hoe super is dit! Mijn passie voor reizen & ontdekken combineren met werken. Nu remote werken en digital nomads steeds normaler worden, zag ik kansen. Lekker op pad dus naar Istanbul…. Ik deel graag leuke stedentrips, rondreizen en plekken met je!

Remote werken vanuit het buitenland – Istanbul, Turkije

We lieten ons door deze mega stad (17 miljoen inwoners) verrassen en wisten niet precies wat ons te wachten stond. Een prachtige samensmelting van het oosten met het westen. En ondanks dat wij bijna de enige waren met blauwe ogen, heeft het enorme indruk op ons gemaakt. Het eten, de mensen, de cultuur, de diversiteit en de mystiek van deze stad.

We hebben er niet voor gekozen de standaard grote toeristische dingen, zoals de Blauwe Moskee, Aya (Hagia) Sofia, Galatatoren, Hippodrome, Egyptische Oblisk, de romeinse stadsmuren en Topkapi paleis heel actief te bekijken, maar zijn er natuurlijk wel langs gelopen/gefiets! Ook hebben we natuurlijk de grote en kleine bazaar niet gemist. Wij hebben daarnaast 7 echt geweldige aanraders, zodat je net weer iets anders moois ziet.

7 pareltjes als digital nomads tijdens de stedentrip Istanbul

1. Cemberlitas Hamman

Een echte hammam ervaring die zeker bij een Istanbul bezoek hoort. Vooraf wel even reserveren (spreken goed engels, dus wij belden gewoon). Dit is een gemengde hammam waar je als stel wordt ‘behandeld’. Je krijgt daar je hammam kleding en ondanks de spanning (ik hou niet van erge hitte) was het een geweldige ervaring. De sultan heeft hier trouwens vroeger ook gebruik gemaakt van het badhuis, leuk detail.

booking migusti travel

2. Cisterne – ondergrondse watertanks

De vooruitstrevende romeinen hebben ondergrondse watertanks onder de stad aangelegd en daar zijn ze in Istanbul pas later achter gekomen. Deze indrukwekkende ondergrondse tanks zijn prachtig om te zien. Gratis entree bij Serefiye Sarnici, dus loop eens binnen. Ook mooi decor geweest in van de film “Inferno” met Tom Hanks.

3. 360 graden panorama restaurant met dakterras

Een mooie plek met heerlijk eten om rustig in het zonnetje de stad in te kijken. Je kunt vanaf het dakterras 360 rondkijken bij het Panoramic restaurant. Het is in het centrum dus mooie plek om even uit te rusten.

Een ander gaaf dakterras (zonder alchohol) vind je in de wijk Cemberlitas (vlak naast de Hammam). Heerlijke hippe vruchtenshakes en andere gaven drankjes!

4. Fietstour door de stad

Met deze fietstocht – van baja bikes – is geweldig om zo snel de stad eigen te maken en het verhaal van Istanbul te leren kennen. De vrolijke vriendelijke Semira wist heel veel te vertellen over de stad en had zoveel gave tips. Wat een indruk liet ze achter. Semira bedankt!

5. Varen naar Azië

Met verschillende bootjes kun je varen naar de overkant via de Bosporus rivier. Het is daar echt weer anders dan in het toeristische en westerse gedeelte. De Maagdentoren staat op een klein eilandje in de Bosporus en fungeerde ooit als vuurtoren. Nu is het een populair restaurant met prachtig uitzicht op de kust.

Mocht je geen doel hebben, doen dan even een bakkie bij Milada. Voor heerlijke koffie aan de westerse kant (voordat je overvaart), zou ik zeker even bij Coffeetopia langsgaan. Deze jongens uit downunder weten wat wij, qua coffee & sweets, lekker vinden!

6. Galata area

Deze populaire wijk heeft smalle steegjes, hippe design en artstudio’s en ‘s avonds een bruisend centrum, door de vele restaurants en bars. Aanrader is zeker om daar te eten, bijvoorbeeld in het jaren 30 restaurant Salon Galata en wat te drinken in de avond.

7. Wandelen van Laleli via Kumkapi naar Eminönö

Al is het alleen al een kunst om dit uit te spreken, zo divers is ook de gebieden waar je doorheen loopt. Van het drukke Laleli, loopt je eerst door een soort veilige achteraf wijkjes bij Kumkapi (waar wij werden uitgenodigd voor thee en rummikub) en daarna via park en oude houten huisjes naar het toeristische gedeelte. Heerlijk!

5 Do-not’s tijdens stedentrip Istanbul

 1. Wat een geweldige show krijg je als je een ijsje neemt rondom de toeristische attracties. Je lacht je suf, maar daarna wat minder als je moet betalen. Het is enorm duur € 5 per ijsje en de fooi die ze verwachten is minstens zo hoog. Eet lekker wat in een zijstraatje.
 2. Koop niets op de grote (Grand Bazaar) of kleine bazaar (Spice / Arasta Bazaar). Als toerist ben je echt een melkkoe en er staan niet voor niets geen prijzen bij. Onderhandel dus eerst! Of koop die lekkernijen daarna gewoon in de supermarktje in de zijstraatjes.
 3. Veel merkkleding wordt daar tegen afding-prijs verkocht. Het ziet er prachtig uit, maar denk even na of het echt is en of je het ook weer mee de grens over krijgt naar huis.
 4. In veel restaurants is er geen alcohol te verkrijgen. Dit wisselt per wijk, dus kijk even goed waar je gaat eten om teleurstellingen te voorkomen. Ohja, het bier is daar heerlijk, maar wijn vaak aan de prijs (€7 per glas)
 5. Pinnen van Liras is niet nodig. Ze hebben liever de euro en die kun je dan ook op straat gewoon pinnen. Heerlijk stabiel en vaak nog goedkoper ook (i.v.m. wisselkoers en bankcommissies).

Overnachten tijdens stedentrip Istanbul

Wij zoeken altijd via booking.com om een leuke B&B of hotel te vinden. Hieronder kun je alvast zoeken. In het centrum zijn er veel betaalbare locaties. Aangezien er veel centrums zijn, zou ik toch echt aanraden om in de nieuwe hippe wijk rond de Galata toren te gaan zitten. Daar zijn veel leuke eettentjes een grote winkelstraat en kleine boetiekjes. Of de wijk aan de overkant, Eminönö.

Praktische informatie over stedentrip Istanbul

 • Reistijd: Je kunt eigenlijk het hele jaar door goed reizen. Toch is de periode tussen april en november het meest geschikt en populair. In de maanden juli en augustus kan het wel erg heet worden in de stad.
 • Transport: Goede metro- en busverbinding in de stad. Dolmusbussen raden ze in de stad voor toeristen eigenlijk niet aan. Taxi kan wel.
 • Grenscontrole: Visum nodig. Je kunt deze in Nederland al aanvragen voor ongeveer €25, maar op de nieuwe luchthaven ook (nog geen pin aanwezig, dus neem cash mee)
 • Veiligheid: Het is een veilig land, maar ook in de stad en vooral in de metrostations zijn er zakkenrollers.
 • Geld: Het is een wat goedkoper land (rond Nederlandse prijzen) en je kunt er naast Lira ook vaak gewoon betalen met de Euro. Veel pinplekken en contactloos betalen. De wifi is wel erg slecht dus transactie lukt niet altijd. Pinnen kost wel extra per opname via jouw eigen bank.
 • Medisch: Niet iedereen spreekt goed Engels, dus neem wat mee qua medicatie.
 • Eten: De turken houden van een stevig ontbijt, met veel zoete thee. De koffie is slecht. Het avondeten is doordrenkt met vet en groenten zijn niet heel populair. Vlees is wel lekker, maar vaak ook vet of rauw. Veel restaurantjes willen een hoge beoordeling van tripadvisor, dus zorg dat je ook echt niet onder de 4 sterren/rondjes gaat eten, want de standaard is echt lager dan wij gewend zijn in Nederland.
  => Top aanrader is House of Medusa (vanwege locatie, eten en de sfeer)
  Het is niet verplicht om fooi te geven, maar het wordt wel op prijs gesteld.